Thursday, June 30, 2011

Cadbury Layer Cake...


Memang demam melapis weiiii.....Sudah 2 hari berturut-turut I baked layer cake. Sungguh mencabar. Kali ni I buat Cadbury Layer Cake....mmm, mmg tak sia-sia la...rupa paras macam huduh skit la..tapi taste wise, sungguhlah tidak menghampakan! Sekali makan ngap, tangan pun terus capai la sepotong...ngap jugak....bawa skit ke opis...laku!!!! U all sholud try....recipe ada kat bawah ni ya...:-))

Kek Lapis Cadbury…

Bahan-bahan :-))

  • 454g mentega
  • 7 biji telur ayam
  • 100 gm gula halus
  • 180 gm tepung gandum
  • 1/2 tin susu pekat
  • 1 sudu teh vanilla
  • 200 gm horlicks
  • 3 kotak coklat cadbury kecil-kecil

Cara-cara

  1. Panaskan oven 175’C. Siapkan pan 8 inci x 8 inci....
  2. Pukul mentega dengan gula hingga putih.
  3. Masukkan telur satu persatu dan pukul sehingga sebati.
  4. Masukkan susu, tepung, vanilla, horlicks dan pewarna kuning, gaul hingga sebati sehingga tiada adunan yang berketul-ketul..
  5. Masukkan 7 sudu besar makan adunan dan bakar hingga kekuningan untuk lapisan yang pertama dengan menggunakan api atas & bawah selama 7 minit.
  6. Bila lapisan pertama sudah masak susun coklat cadbury secara rawak dan masukkan 7 sudu adunan lagi bagi menutupi coklat tadi. Untuk lapisan kedua dan seterusnya bakar menggunakan api atas sahaja. Bakar lagi hingga masak dan kekuningan.
  7. Susun lagi coklat cadbury dan masukkan 7 sudu adunan. Buat begitu hingga adunan habis. Lapisan terakhir dibakar dengan api atas sahaja selama 7 minit. Tutup pan tadi dengan aluminium foil dan bakar lagi dengan menggunakan api atas dan bawah selama 8 minit.

Tuesday, June 28, 2011

Hawflakes Layer Cake....


I buat this Hawflakes Layer Cake for my officemate, Hana yang nak celebrate Father's Day. Hana siap request nak layer cake sebab hanya cake ni saje yang father dia makan, Pastu ada request lagi....such as tolong kurangkan amaun gula dan segala mak nenek yang manis. Sebabnya, her father tak suka manis-manis...So, I pun ikut la......Resepi asal I ikut kat my friend punya blog, Zarin.....cuma I kurangkan amaun gula dan susu pekatnya sahaja.....Zarin, I tiru dan tepekkan kat blog I ya...toceh toceh in advance!....

Recipe Hawflakes Layer Cake...
Ingredients
450g butter - (I used anchor)
210g sugar - (i used 120g)
10 eggs - (grade A)
300g Marie biscuits, finely ground
300g sweetened condensed milk
85g sekaya
1 tsp vanilla essence
1 tsp baking powder (I didnt use)
2 packs haw flakes - 200 pcs
Food colouring of ur choice

Method

1. Preheat oven 175C.. greased 8x8x3
2. Whisk butter and sugar until white, add eggs one at a time and continue to whisk on high speed until fluffy.
3. Add vanilla essence and beat well... Dont panic if u see ur batter curdle at this stage.
4. Turn speed to low and add sweetened condensed milk and grinded Marie biscuit.. Mix well.
5. Divide batter into 3 or 4 equal parts. Add in your favorite colors in each part, mix well.
6. Bake the first layer with upper and lower fire for 7 – 10 minutes or until the cake well baked

7. Then baked 2nd and the rest of the layers using UPPER fire only

8. Bake every colour twice (120g each layer).. add haw flakes on every second layer.. meaning:

yellow

yellow + haw flakes

green

green + haw flakes

pink

pink + haw flakes

purple

purple + haw flakes

7. Last layer baked 7 minutes using the upper and lower fire and then i took the pan out and cover the pan with the aluminium foil and continue to bake for another 8 minutes using upper and lower fire (tak perlu letakkan kepingan hawflakes ya-nanti susah nak potong)

Sunday, June 26, 2011

Seafood sambal....


Antara menu lunch we all semalam. As usual....bila Eldest E minta I masakkan sotong, Middle E pula minta I masakkan udang....senang citer, I terus je campurkan kedua-dua seafood ni. Maka, dengan itu terhasillah Seafood Sambal....anak2 suka sebab dapat makan apa yang diminta dan I pun happy sebab tak perlu nak masak banyak jenis lauk...Recipe ada kat sini ya...

Saturday, June 25, 2011

Singgang Ikan Selar....



Other easy peasy recipe dan for sure very healthy menu tau!....Masak singgang ni antara favourite I sebab ianya mudah untuk disediakan......Pagi tadi ke pasar nampak ikan selar, terus rembat dan nak masak singgang...Ikan selar ni sedap jugak kalau digoreng garing. Ratah begitu saje pun sodap!!!...Recipe sila tengok kat sini ya....tukarkan jenis ikan je...Selamat Mencuba!


Wednesday, June 22, 2011

Daging Masak Black Pepper...

This dish antara favourite Mr E & Eldest E. Yang lagi 2 E's tu tak berapa suka sangat, maybe sebab guna lada hitam kut.....and I rasa pun dish ni pun antara easy peasy recipe to cook....Recipe...ada kat bawah ni..selamat mencuba!

Resepi Masak Black Pepper....

Bahan-bahannya

1/2 kilo daging batang pinang (dipotong nipis dan direbus hingga empuk)

3 sudu kecil serbuk lada hitam

2 sudu kecil serbuk ketumbar

3 ulas bawang putih

2 inci halia

2 biji bawang besar ( dipotong bentuk ring)

2 sudu besar sos tiram

2 sudu besar kicap manis

sedikit tepung jagung dibancuh dengan sedikit air

Cara-caranya

1. Mula-mula cincang halus bawang putih dan halia ( kalau nak tumbuk lumat pun boleh) , panaskan minyak. Tumis bahan tadi hingga naik bau.

2. Kemudian masukkan serbuk lada hitam dan serbuk ketumbar, sos tiram, kicap serta daging yang telah direbus tadi. kacau sebati. sesuaikan rasa, masukkan garam. jika terlalu kering masukkan sedikit air.

3. Setelah semua sudah sebati masukkan bancuhan tepung jagung dan bawang besar, bila bawang besar sudah layu, tutup api dan buleh lah dihidangkan bersama nasi panas. Hias ikut kreativiti masing-masing . Selamat mencuba.

Kalau nak tambah hirisan daun bawang, tomato, lobak merah atau lada benggala hijau pun boleh, lagi meriah lagi merrier la gamaknya warna masakan ni, sure rasa pun lagi sedap!!!

Monday, June 20, 2011

Seafood Goreng Kunyit Cili Api....berapi!!!!

Sorang suka makan sotong, sorang suka makan udang....pening kepala I tau....so, kasi senang je I masak je kedua-dua jenis seafood ni dalam satu dish! Habis cerita....dan semua orang pun berpuas hati sebab dapat makan seafood kegemaran masing-masing....maka dengan itu terhasillah....SEAFOOD GORENG KUNYIT CILI API.....

Resepi Seafood Goreng Kunyit Cili Api...
UDANG MASAK KUNYIT

250gm udang saiz sederhana
10 ekor sotong
3cm halia - hiris halus
4 ulas bawang putih - hiris halus
2 batang serai - diketuk
1 kiub pati ayam Maggi
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil rempah sup
garam dan gula secukup rasa
3 sudu besar minyak
sedikit hirisan bawang besar
sedikit hirisan cili merah atau hijau
6 ulas Cili Api


- Panaskan minyak, tumis bawang putih dan halia sampai terbit bau.
- Masukkan serai,serbuk kunyit dan rempah sup dan kemudian udang dan sotong. Kacau sekejap, tambah air.
- Bila udang masak, tambah kiub pati ayam, garam dan gula secukup rasa.
- Biar menggelegak sekejap, masukkan hirisan bawang dan cili dan cili api, kacau rata sebelum tutup api.

Sunday, June 19, 2011

Mini Sardin Quiche stail Taste Buds....



Buat this quiche untuk dinner semalam. Just me & Mr E je yang makan. 3Es request buatkan diaorang Roti Bakar Sardin je...ala mudah je.

Resepi Mini Sardin Quiche...
Bahan-bahannya:-))
1 can of mackerel ( I guna cap Ayam)
150g mozarella cheese
1 biji telur
1 biji tomato
Puff pastry
sedikit butter untuk griskan pan
daun sup yang dihiris
bawang putih + bawang kecil yang dihiris nipis utk menumis
sedikit olive oil

Cara-cara penyediaannya:-))
1. Olive oil dipanaskan dan kemudian tumiskan bawang putih dan bawang kecil sehingga naik bau.
2. Masukkan mackerel yang telah dihancurkan bersama-sama tomato yang telah dipotong tiud kecil-kecil.
3. Kacau seketika dan tutup api. Ketepikan.
4. Pan digris dengan butter dan letakkan kepingan puff tadi ke dalam pan yang comel2.
5. Masukkan isi mackerel yang telah dimasak seketika ke dalam puff.
6. Telur dipukul sekejap dan masukkan ke dalam puff yang berisi mackerel.
7. Akhir sekali, taburkan mozarella cheese dan daun sup ke atas no 6.
8. Bakar Mini Quiche tadi ke dalam oven dalam kepanasan 150'C selama 25 minit.
9. Siap....dan boleh dihidangkan....makan panas-panas lagi sedap!!!!
SELAMAT MENCUBA!



Saturday, June 18, 2011

Daim Brownies....anyone?

I memang suka makan brownies....sangat-sangat suka. Kali ni I buat brownies dengan menambahkan Daim chocolate di atas batter brownies.....sedapnya tak terkata...

sape-sape yang memang suka makan brownies...cubalah recipe Brownies ni ya.....just taburkan Daim je.....:-))


Friday, June 17, 2011

Lemon Tea...


Buat this Lemon Tea sebab anak tekak rasa tak berapa best. Actually, tea memang kegemaran we all sekeluarga. I selalu buat tea pun manisnya macam manis-manis buah je. Kalau guna seuncang tea...(I selalu guna Earl Grey Tea ya), I hanya taruk 2 1/2 sudu teh besar je.....Camne nak buat Lemon Tea.....ala, senang je...my Eldest & Middle E pun pandai buat jugak..:-)) Mula-mula tu u all rendamkan uncang tea di dalam air panas menggelegak gitu then masukkan gula. Kacau rata ya. Lepas tu, masukkan beberapa hirisan buah lemon di dalam air tea itu tadi. Jacau skit...mmmm, boleh dihidang. Rasanya? Sedap dan menyegarkan....boleh buat hilangkan sakit kepala jugak!!!...

Wednesday, June 15, 2011

Paprik Seafood....


I buat this papriks last week. Ni antara lauk easy peasy bila mood MALAS ye...tak perlulah masak lauk lain bagai 'kan...ni pun kalau makan nasi putih panas pun sudah terangat u!!!...Kat rumah I ni, ada yang suka makan sotong tapi tak suka makan udang dan sebaliknya. So, lauk ni kira penyelamat la...2 dalam 1 gitu.....pandai-pandai korang la ye nak amik udang atau sotong...resepi?..kat bawah ni...

Resepi Paprik Seafood...
Bahan-bahannya:-)
  • 8-10 udang sederhana ( dibersihkan dan dibuang kulit)
  • 3-4 ekor sotong ( dipotong dan dibersihkan )
  • 1/2 inci halia ( ditumbuk )
  • 1 labu bawang besar ( dihiris )
  • 3 ulas bawang putih ( di tumbuk)
  • 5-8 biji cili padi ( di pecah atau di campak sebiji sebiji)
  • 2 sudu besar sos ikan
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar cili kisar
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu makan kicap manis
  • bunga kobis
  • karot ( dipotong bulat atau memanjang)
  • kacang panjang ( potong 1 inci)
  • daun ketumbar ( di hiris)
  • 2-3 helai daun limau purut ( di koyak)
  • 1 biji tomato ( di potong )
  • sedikit garam

Cara-cara penyediaannya:-)

1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, cili kisar, cili padi hingga wangi.
2. kemudian masukkan semua sos. Kacau rata jika terlalu kering masukkan sedikit air.
3. Bila mendidih masukkan udang, sotong dan sayur-sayuran serta daun limau purut.
4. Last sekali masukkan daun ketumbar, kacau dan angkat.Siap, boleh dihidang dan makan.


Sunday, June 12, 2011

Homemade Pizza...


Homemade pizza memang favourite 3Es. Dan selalunya buat pizza ni bila I dah tak tahu nak masak apa. Resepi dough pizza ni I guna recipe from here. I copy and paste ya Pn Shidah. Tq for the recipe...

Recipe dough....
Ingredients
2 cups of flour
2 tsp instant yeast
1/2 tbs sugar
1/2 tsp salt
4 tbs virgin olive oil
3/4 cup luke warm water


Take 2 tbs flour, mix with sugar and yeast. Add 1/4 cup of luke warm water and let it stand for 30 minutes.
Mix remaining flour and salt together in another bowl, make a hole in the middle and pour the wet ingredients in. Knead until smooth and the dough no longer stick to your fingers.
Cover the dough with cling wrap or a wet napkin. Let it double in volume.

Untuk topping pulak, I just guna apa yang ada yang dalam peti sejuk I. Dough tadi dileper ikut acuan pizza. Then sapukan tomato paste atau tomato puree dan taburkan apa-apa yang topping yang u all suka macam crab fillet, hotdog....dan last sekali taburkan sebanyak mana cheese. Bakar dalam oven pada 170'C selama 25 minit. Siap....happy eating!!!


Saturday, June 11, 2011

Lemon Cake...


I ingat nak baked Sicilian Orange Cake...tapi yang ada dalam freezer I hanyalah ada lemon. So, I just tweak the original recipe dengan orange to lemon.....I baked this cake jam 5 pagi tau gara-gara teringin nak makan masa buka puasa sehari sebelum tu.....Rasa? Sedap tau...recipe kat sini ya...just orange ditukarkan dengan lemon....Happy Baking!!!

Lebihan cake ni, I bawa ke office...buat jamu kengkawan!

Tuesday, June 7, 2011

Spiral Pasta Bolognese....


Sama seperti Spaghetti Bolognese, cuma tukarkan sahaja ke spiral pasta. Resepi itu kat sini ya! Cuma kali ni I guna tomato sauce cap DOLMIO.......selamat mencuba!

Sunday, June 5, 2011

Pasta Goreng....

Masak yang simple-simple je...1st time buat pasta goreng ni menggunakan Spiral Pasta cap San Remo. My Eldest E yang minta I belikan masa temankan I le Tesco last week so, dah beli kenalah masak 'kan...malas nak fikir panjang..I just goreng the pasta.....recipe ikut kat sini. Just gantikan the macaroni dengan spiral pasta.
Selamat Mencuba!

Saturday, June 4, 2011

Homemade Tenggiri Fishball Soup....


This dish sangat mudah nak buat. Pastu pulak...sedap!....make this for lunch. For sure I akan buat lagi dish ni sebab 3Es sangat suka...Thanks to Kak KG for the simple yet delish recipe...Kak KG, minta izin copy paste the recipe ya...:-))

Recipe Homemade Tenggiri Fishball Soup...
Ingredients
Tenggiri fillet, about 350g, minced in a food processor...I guna lesung batu je
1 inch ginger, pound with fish
1 inch ginger, 2 cloves garlic, chopped finely
2 small tomatoes...I have them in almost all my meals...they are flavour enhancers
1 medium potato skinned, and cubed
1 medium onion, coarsely sliced
about 10 dried anchovies, also a flavour enhancer
a sprinkling of black pepper powder
1 tbsp cooking oil

Method
Heat oil in a medium saucepan. Sautee garlic and ginger until, fragrant, add the dried anchovies. When golden, add in 2 cups of water, let simmer, add potatoes. When potatoes are about 80% cooked, make balls from the minced fish and add to the simmering soup. Add tomatoes, onion, a dash of black pepper and salt to taste.

Layan bersama nasi beras wangi panas...terangkat u!!!!!

Thursday, June 2, 2011

Carrot Muffin with Blueberry Filling...


Other easy peasy recipe from me. Baked this muffin for breakfast on the yesterday. Bahan-bahan nak buat senang nak dapat dan yang pasti mudah sangat nak buat. Dah ler tu...hasillnya sangatlah tidak menghampakan. Sedap!!! Nak recipe?....sila-sila....

Resepi Carrot Muffin....

120g Flour
120g Vege Oil
1 Egg
100g Brown Sugar
100g Carrot (grated)

1tsp Baking powder
1tsp Cinammon powder
2 tbsp Milk

Blueberry filling

Cara-cara penyediaannya:-)

Guna pakai wooden spatula je. First beat Oil with sugar, add egg and then fold in carrots, flour, baking powder and cinammon powder. Lastly add milk.

Masukkan dalam papercup atau bekas muffin. Lepas tu letakkan blueberry filing ke dalam setiap batter tersebut.

Bake for 30 mins at 180°C.