Thursday, August 11, 2011

Ayam Masak Wangi.....

Sesuka hati je kasi nama 'kan....wangi ke masakan ayam ni? I kasi nama Ayam Masak Wangi sebab bila tumis the rencah, baunya sungguh harum mewangi sekali. Dan paling best sekali my Eldest & Middle E suka sangat makan!....dapat ilham nak masak ayam ni tenguk kat blog si Mun ni.....sorry Mun, akak adjust ikut selera anak tekak akak ye.....btw, tq for recipe......

Ni resepi ikut selera dan sukatan I ya....
Resepi Ayam Masak Wangi...

Bahan-bahannya:

1/2 ekor ayam, dibersihkan dan dipotong2
2 batang serai, dititik
4 helai daun limau purut
2 biji tomato, dibelah 4

Bahan-bahan untuk diblend:
2 biji bwg besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia

Bahan-bahan utk Sos:
3 sudu besar Sos Cili
1 sudu besar Sos Tomato
1 sudu besar Pes Tomyam

2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar kicap manis
1 biji perahan air limau nipis
Daun sup dihiris

Cara2:
1. Goreng ayam sehingga 3/4 masak, toskan dan asingkan.
2. Tumiskan bahan blend sampai wangi
3. Masukkan bahan sos dan kacau rata
4. Masuk ayam, serai dan daun limau purut
5. Masak dengan api perlahan, kemudian masukkan capsicum
6. Masakkan sebentar ayam, bila sudah masak, hidang dan hiaskan dgn daun sup…!

1 comment: