Saturday, October 8, 2011

Rainbow Caramel Cake....

Eh!!!! Rainbow Cake lagi ke? Bukan tau tapi kali ni Kek Puding Karamel ya tuan puan semua.....tapi I buat ala-ala Rainbow gitu!...ada jugak rupa macam aiskrim Paddle Pop jugak la...maybe sebab combination color nya kut......anyway! kek ini sangat sedap, lembut dan gebu la....makan masa suam-suam atau telah disejukkan pun sodap!!!!

KEK PUDING KARAMEL

Bahan-bahan
  • Karamel
  • 60g gula
  • 2 sudu besar air
  • Puding
  • 2 biji telur
  • 400ml susu cair@segar
  • 35g gula
  • sedikit esen vanila
  • Kek span
  • 70g tepung gandum
  • 60g gula halus
  • 2 biji telur
  • 20g mentega- dicairkan
  • 20ml air


Cara-cara
  1. Sapukan loyang dengan butter lembut. Panaskan oven ke 170 degree.
  2. Sediakan karamel: Panaskan gula sehingga jadi warna perang. Kemudian tambah 2 sudu besar air. Tutup api. Tuangkan semasa masih panas-panas ke dalam loyang.
  3. Sediakan puding: Campurkan semua bahan. Kacau dengan perlahan-lahan supaya tak berbuih.Tapiskan ke dalam loyang karamel tadi.
  4. Sediakan kek span: Asingkan putih dan kuning telur. Pukul telur putih dengan separuh gula (30g) sehingga kembang.
  1. Pukul pula telur kuning dengan separuh gula(30g) lagi sehingga jadi bentuk krim.
  2. Campurkan kedua-dua adunan telur tadi. Pukul dengan perlahan-lahan sehingga sebati.
  3. Ayak tepung ke dalam adunan telur. Kacau dengan spatula dengan kaedah kaup balik.
  4. Akhir sekali masukkan butter yang telah dicairkan. Kacau sehingga sebati.
  5. Bahagi adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan ikut pilihan masing2.
  6. Tuangkan adunan kek tadi secara berselang seli ke dalam loyang puding tadi. (adunan kek span ni akan terapung di permukaan adunan puding.. so puding tu tak payah kukus or bakar dulu.)
  7. Masukkan air suam ke dalam dulang oven. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak.
  8. Sejukkan dulu sebelum keluarkan puding/kek dari loyang.

No comments:

Post a Comment