Sunday, September 4, 2011

Ketam Masak Serai....

I masak this lauk before puasa....so, kiranya ni sudah agak basi jugak la 'kan...Tapi tak kira, nak update jugak untuk rujukan sendiri & 3Es......Actually, main belasah je masak ketam ni....guna apa yang ada kat dalam peti sejuk I tu.....korek punya korek, banyak pulak serai....tu yang bahan utamanya serai.....belasah je labu....asalkan sedap!

Resepi Ketam Masak Serai....

Bahan-bahan

  • 6 ekor ketam (disiang dan belah 2)
  • 3 cawan air
  • 4 batang serai diketuk
  • 4 biji bawang putih
  • Lengkuas 2 inci
  • 1 inci halia dihiris nipis2
  • Setengah biji bawang besar dihiris bulat2
  • Garam secukupnya
  • 5-7 biji cili padi diketuk (nak pedas boleh letak lebih ya!)

Cara memasak:

  1. Masukkan ketam dan serai ke dalam periuk beserta air. Panaskan periuk di atas dapur dengan api perlahan.
  2. Bawang putih dan lengkuas ditumbuk serta halia dan dimasukkan ke dalam periuk.
  3. Biarkan seketika.
  4. Masukkan garam secukup rasa dan masukkan bawang besar .
  5. Biarkan sehingga mula menggelegak/hampir masak, barulah dimasukkan cili padi.
  6. Apabila semuanya sudah sebati dan nampak sudah masak, boleh lah tutupkan api dan sedia untuk dihidangkan.
  7. Sedia untuk dihidangkan.



No comments:

Post a Comment