Wednesday, February 23, 2011

Orange Chiffon Cake...

Boleh dikatakan antara favourite cake we all, especially to Mr E la.....Middle E boleh jadi geng Mr E gak..tapi si Eldest & Youngest E cukup tidak suka dengan cake ni...tapi Pandan Chiffon Cake dioarang makan la....I ni kekadang tu tak la teringin nak makan...tapi memang suka sangat baking this chiffon cake.....

Resepi Orange Chiffon Cake
Bahan-bahannya:-)
Bahan A
1 1/2 cup flour
1/2 cup sugar
1/2 cup juice orange
5 yellow yolks
1 biji kulit orange yang diparut
1/4 vegetable oil

Bahan B
3/4 cup sugar
1tsp cream of tartar
5 white eggs

How to make:-)
1. Bahan B dipukul sehingga kental.
2. dalam mangkuk besar yang lain, pukul yellow eggs dengan gula sehingga sebati. Then masukkan tepung, juice orange, vegetable oil, kulit orange...kacau sehingga sebati.
3. Masukkan Bahan B ke dalam Bahan A dan kacau sehingga sebati.
4. Masukkan bancuhan ke dalam pan chiffon cake dan bakar selama 45 minit dengan kepanasan oven 175 darjahCel.
5. Sudah masak, keluarkan chiffon cake daripada oven dan sejukkan ia secara terlangkup....
6. Siap...boleh dihidangkan....Selamat Mencuba!

No comments:

Post a Comment