Saturday, March 19, 2011

Grilled Lamb with Black Pepper Sauce


1st time masak lamb ni...rembat kat Tesco Selayang....Lamb ni mmg favourite Mr E..I..biasa2 je.....tak sangka pula 3Es pun sangat suka dengan lamb....nampak gayanya lain kali kena buat banyak skit ni...1st time masak lamb ni agak terkering skit dagingnya sbb termasak agak lama...lain nak masak ala-ala rare la...kasi juicy gituuuuuu:-))

Ni cara I masak lamb ala2 campak je dan guna apa yang ada kat rumah...

RESEPI GRILLED LAMB with Black Pepper Sauce

bahan bahan untuk marinate

5 keping lamb shoulder

1/2 cup olive oil

1/2 cup lemon juice

3 biji bawang putih di tumbuk halus

1 tbsp freshly ground black pepper

bahan-bahan sampingan

sebiji kentang di potong 4

sebiji bawang merah di potong 2

sebiji carrot di potong memanjang gitu

sebiji tomato di potong 4

jagung

cara cara penyediaannya:-)

* semua ni di marinate selama at least 5 jam

panaskan oven pada suhu 180 C dan masukkan bahan yang di marinate tadi dan bakar selama 30 minit

selepas 30 minit keluarkan dari oven dan balikkan lamb tadi dan tuangkan segala air/minyak/juice lebihan daging ni ke dalam periuk yang lain *

then masukkan kentang, bawang merah, carrot dan tomato ke dalam bekas yang berisi lamb tadi dan bakar lagi selama 30minit

selepas 30 minit kedua ni lamb tadi sudah masakdan dah sedia untuk di makan

* untuk gravy pula

masukkan satu sudu besar tepung gandum ke dalam air/minyak/juice lebihan lamb yang telah di tuang dalam periuk yang lain tadi tu. tambahkan sedikit kicap ( dlm 1 tbsp), sedikit garam kalau guna kicap manis dan ground black pepper sebanyak mana yang anda suka.

masak di atas dapur dengan api perlahan sehingga agak pekat ikut citarasa masing2 ya

dah masak sila tutup api dan curahkan gravy di atas lamb chop tadi dan ready utk dimakan ya!


No comments:

Post a Comment