Resepi Ketam Masak Serai....
Bahan-bahan
- 6 ekor ketam (disiang dan belah 2)
- 3 cawan air
- 4 batang serai diketuk
- 4 biji bawang putih
- Lengkuas 2 inci
- 1 inci halia dihiris nipis2
- Setengah biji bawang besar dihiris bulat2
- Garam secukupnya
- 5-7 biji cili padi diketuk (nak pedas boleh letak lebih ya!)
Cara memasak:
- Masukkan ketam dan serai ke dalam periuk beserta air. Panaskan periuk di atas dapur dengan api perlahan.
- Bawang putih dan lengkuas ditumbuk serta halia dan dimasukkan ke dalam periuk.
- Biarkan seketika.
- Masukkan garam secukup rasa dan masukkan bawang besar .
- Biarkan sehingga mula menggelegak/hampir masak, barulah dimasukkan cili padi.
- Apabila semuanya sudah sebati dan nampak sudah masak, boleh lah tutupkan api dan sedia untuk dihidangkan.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment