Sorang suka makan sotong, sorang suka makan udang....pening kepala I tau....so, kasi senang je I masak je kedua-dua jenis seafood ni dalam satu dish! Habis cerita....dan semua orang pun berpuas hati sebab dapat makan seafood kegemaran masing-masing....maka dengan itu terhasillah....SEAFOOD GORENG KUNYIT CILI API.....
Resepi Seafood Goreng Kunyit Cili Api...
UDANG MASAK KUNYIT
250gm udang saiz sederhana
10 ekor sotong
3cm halia - hiris halus
4 ulas bawang putih - hiris halus
2 batang serai - diketuk
1 kiub pati ayam Maggi
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil rempah sup
garam dan gula secukup rasa
3 sudu besar minyak
sedikit hirisan bawang besar
sedikit hirisan cili merah atau hijau
6 ulas Cili Api
- Panaskan minyak, tumis bawang putih dan halia sampai terbit bau.
- Masukkan serai,serbuk kunyit dan rempah sup dan kemudian udang dan sotong. Kacau sekejap, tambah air.
- Bila udang masak, tambah kiub pati ayam, garam dan gula secukup rasa.
- Biar menggelegak sekejap, masukkan hirisan bawang dan cili dan cili api, kacau rata sebelum tutup api.
No comments:
Post a Comment