Ok la yea....I buat this onde-onde takde sukatan yang tepat, just ikut agak-agak je.......
Resepi Onde-onde aka Buah Melaka...
Bahan-bahan:
Tepung pulut
Air daun pandan (Jus pandan) ~ blendkan daun pandan dengan air
Gula melaka/kabung ~ dipotong kecil-kecil utk intinya
Kelapa parut secukupnya ~ digaul dgn sedikit garam halus
Kelapa parut secukupnya ~ digaul dgn sedikit garam halus
Air secukupnya utk merebus
Cara penyediaan:
1. Bancuh tepung pulut dengan air pandan sedikit demi sedikit hingga adunan boleh digentel.
2. Ambil sebesar ibu jari dan leperkan.
3. Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. Buatkan bulat.
4. Panaskan air hingga mendidih.
5. Masukkan bebola pulut tadi.
Cara penyediaan:
1. Bancuh tepung pulut dengan air pandan sedikit demi sedikit hingga adunan boleh digentel.
2. Ambil sebesar ibu jari dan leperkan.
3. Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. Buatkan bulat.
4. Panaskan air hingga mendidih.
5. Masukkan bebola pulut tadi.
6. Bila kuih timbul bolehlah diangkat dan toskan dalam tapisan.
7. Gaul dengan kelapa parut.
No comments:
Post a Comment