Since masa I bikin Brownies, the girls yg bantu I masa baking...Eldest E kasi nama the 3Es Expresso Brownies...layan kan je....
*Original Recipe by Linda Collister - Espresso Brownies
Source : Kak Rima
Ingredients :
Adunan Espresso Brownies
230 gr Dark Cooking Chocolate - 70%
115 gr unsalted butter suhu bilik
275 gr powered sugar
5 butir telur , dipukul
2 tspn instant coffee, dilarutkan di sedikit air panas
70 gr plain flour
60 gr cocoa powder - Valrhona
20 gr susu serbuk full cream- I guna milk powder je..
Adunan Keju :
100 gr Cream Cheese, suhu bilik
125 gr butter
2 butir telur
40 gr Tepung
Cara membuat adunan keju ------- > Whisk cream cheese dan butter hingga lembut, masukkan telur satu per satu, sambil dipukul,dan yang terakhir masukkan tepung . Adun hingga rata.
Direction :
1. Pukul butter & gula, till lembut.
2.Pukul telur , masukkan adunan butter ke dalam telur, pukul lagi sehingga sebati.Masukkan instant coffee, kacau rata.
3.Sift tepung, cocoa powder, susu bbk. Masukkan ke dalam adunan telur tadi, kacau rata.
4. Terakhir, tuangkan Dark Cooking Chocolate ke dalam adunan, aduk rata.
5. Masukkan adunan ke pan yang telah siap digris...
6. Bakar dgn suhu 160-165 darjah celcius sekitar 40-50 minitt atau hingga masak.
No comments:
Post a Comment