Tuesday, March 8, 2011

3Es Espresso Brownies...

I bikin this Brownies gara2 terlihat kat blog kat Kak Rima yang terer baking tu. Secara kebetulan pulak my Eldest E pun tengok sama...dan minta terus I bikin this Brownies....My Eldest E terus makan 3 slice gitu this brownies masak panas2 suam gitu...Middle E pulak makan 2 slice je...Mr E cuma seslice je sbb dia kurang gemar dengan apa2 yang berunsur coklat ni....bukan macam I dan the girls....:-))
Since masa I bikin Brownies, the girls yg bantu I masa baking...Eldest E kasi nama the 3Es Expresso Brownies...layan kan je....

*Original Recipe by Linda Collister - Espresso Brownies

Source : Kak Rima

Ingredients :

Adunan Espresso Brownies
230 gr Dark Cooking Chocolate - 70%

115 gr unsalted butter suhu bilik

275 gr powered sugar

5 butir telur , dipukul

2 tspn instant coffee, dilarutkan di sedikit air panas

70 gr plain flour

60 gr cocoa powder - Valrhona

20 gr susu serbuk full cream- I guna milk powder je..


Adunan Keju :

100 gr Cream Cheese, suhu bilik

125 gr butter

2 butir telur

40 gr Tepung

Cara membuat adunan keju ------- > Whisk cream cheese dan butter hingga lembut, masukkan telur satu per satu, sambil dipukul,dan yang terakhir masukkan tepung . Adun hingga rata.


Direction :
1. Pukul butter & gula, till lembut.


2.Pukul telur , masukkan adunan butter ke dalam telur, pukul lagi sehingga sebati.Masukkan instant coffee, kacau rata.


3.Sift tepung, cocoa powder, susu bbk. Masukkan ke dalam adunan telur tadi, kacau rata.

4. Terakhir, tuangkan Dark Cooking Chocolate ke dalam adunan, aduk rata.


5. Masukkan adunan ke pan yang telah siap digris...

6. Bakar dgn suhu 160-165 darjah celcius sekitar 40-50 minitt atau hingga masak.


No comments:

Post a Comment