Sunday, March 13, 2011

Ikan Tenggiri Masak Lomak Cili Api....

Masakan ini antara masakan turun temurun dalam family den....almaklumlah 'kan, den ni orang Nogori Sembilan....ni pun mama den yang ajarkan...masa bujang dulu den tahu makan je...:-))
Jarang2 I masak lauk jenis ni sebab hubby I orang Kelate....tapi hubby I makan jugak la...sesekali layan anak tekak wife dia ni 'kan....

Okay...jom intai resepi...sonang je nak bikin...
Resepi Ikan Tenggiri Masak Lemak Cili Api.....
Bahan-bahannya:-)
4 keping ikan tenggiri sederhana besar
1 cawan santan pekat
1/2 cawan air
2 biji tomato (dipotong 4)
2 tangkai cili hijau (dibelah dua)
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk perasa
10 tangkai (ditumbuk halus)
2 inci kunyit hidup (ditumbuk halus)

Cara-cara penyediaannya:-)
Ikan tenggiri dibersihkan. Campurkan bahan yang ditumbuk halus ke dalam santan. Jerangkan di atas api perlahan sambil dikacau supaya santan tidak pecah. Masukkan ikan, tomato, cili hijau dan gara. Tambahkan air ke dalamnya....Kacau sebati. Apabila sanatn sudah mendidih, padamkan api. Siap untuk dihidangkan....

No comments:

Post a Comment