Sunday, April 17, 2011

Nasi Ayam my version.....

Kalau I sudah kekeringan idea nak masak apa untuk lunch....selalunya yang bermain dalam fikiran I ialah nasi ayamje la. Mudah & senang untuk disediakan...malah kenyang dan boleh dimakan berulang-ulang kali........
'
Resepi Nasi Ayam...
Bahan-bahannya:-)
  • Untuk rebus
  • -1 ekor ayam dipotong ikut suka besarnya (x potong pun boleh)
  • - 2 ulas bawang putih
  • - 2sm halia yg diketuk
  • 2 tangkai daun sup dan daun bawang
  • Untuk perap
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1cm halia
  • 2 ulas bawang putih
  • sedikit kicap cair
  • Untuk nasi
  • 5cwn beras
  • 3 sudu besar butter
  • 1cm halia- ditumbuk
  • 4 ulas bawang putih -ditumbuk (I tumis jgk bunga lawang, buah pelaga dan kayu manis cikit)
  • air rebusan ayam tadi secukupnya (I guna kuah sup ayam)
  • sedikit garam (I tambah kiub pati lembu-pati ayam tadak).
  • Bahan sos
  • 5biji cili merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 2cm halia
  • 1 sudu teh cuka, garam, gula
  • 1/2 cawan air
  • Untuk sup
  • lebihan air rebusan ayam
  • 1 biji bawang besar kisar
  • rempah sup
  • garam
  • daun sup yg dihiris.

Cara-cara penyediaannya:-))

1. Ayam dipotong ikut suka besarnya.bersihkan dan di lumur dengan 2 ulas bawang putih yg ditumbuk dan 2sm halia yg diketuk..dan rebus hingga empuk

2. Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan untuk perap selama 15-20min. Goreng hingga garing.

3. Basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis halia dan bawang putih (dan jugak rempah2 tue kalau guna ) hingga garing. masukkan beras (I kacau hingga beras jd cam bersinar2), masukkan air rebusan ayam (I guna sup ayam) secukupnya dan garam. Masak seperti biasa.

4. Untuk sos-blendkan semua bahan diatas. boleh ditambah tomato sos/sos cili jika suka. Boleh juga dimasak sebentar (jika suka)

5. Untuk sup- air rebusan ayam didihkan bersama bawang besar, rempah sup, garam dan daun sup tadi.

No comments:

Post a Comment