Friday, January 21, 2011

Beef Lasagna Templer....


Lasagna ni pulak antara favourite Mr E dan my Youngest E....so, kekadang tu bila masak lasagna kena masak food lain pulak untuk Eldest & Middle E sebab diaorg ni tak suka makan lasagna....macam2 'kan karenah anak2 I ni...letih gak nak melayan anak tekak 3Es ni...:-(

Okay, let me share the recipe ya!!!!
Resepi Beef Lasagna Templer...

Bahan-bahannya:-)
Utk buat intinya
Kepingan pasta (I guna cap San Remo)
Mince meat
Sos pasta
Bawang besar
Halia
Butter
Halia
Olive Oil
Mixed Herbs
Garam
Gula

Utk sosnya
3 sudu besar Butter
2 sudu besar Tepung gandum
2 cawan Fresh Milk
garam
pepper

Cara-cara penyediaannya:-)
Utk inti:-
Gorengkan bawang besar dan halia dengan butter & olive oil sehingga berwarna emas kekuningan. Masukkan mince meat dan sos pasta....masukkan juga garam & gula dan masakkannya sehingga kering ya. Cara-cara masak intinya macam nak masak sos spaghetti tapi tidak berkuah tau...maksudnya masak sehingga kering. Last sekali masukkanlah mixed herbs dan kacau sehingga sebati. Dah siap dah intinya....

Utk sos:-)
Masukkan kesemua bahan tersebut ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih. Kemudiam masak lama sedkit agar sos tersebut menjadi pekat.Siap untuk diguna....

Dengan menggunakan bekas tahan panas, sapukan permukaan dengan butter / olive oil. Ratakan 1st permukaan dengan inti dan diikuti dengan kepingan pasta. Kemudian, letakkan inti lagi diatas kepingan pasta tersebut, sos untuk layer seterusnya. Ulangi langkah ini sehingga 3/4 bekas itu tadi. Di permukaan atasnya taburkan lah shedder & mazarella cheese dan bakar lasagna ini pada suhu 180darjah celcius selama 30 minit.Dah masak, sejukkannya lebih kurang 10minit dan sedia untuk dimakan.....Selamat mencuba ya!

Dibakar dulu yea.....

lemak berkrim tu....mmg sangat sedap!!!!!

No comments:

Post a Comment