Here' the recipe
Bahan-bahannya:-)
Ikan kembong - ikut suka berapa ekor yang u all nak masak...
2 inci kunyit - ditumbuk
Garam
Kicap
5 biji cili api
Bawang kecil - dihiris nipis2
Cara-cara penyediaannya:-)
Lumurkan ikan kembung dengan kunyit dan garam. Perapkan selama 5 minit. Kemudian, masakkannya diatas api yang sederhana perlahan selama 10 minit. Kemudian, masukkan ikan tersebut ke dalam oven dan bakar selama 7-10 minit dengan kepanasan oven 180 darjah celcius untuk mendapatkan aroma ikan bakar yang lebih sedap.
Untuk sambal kicapnya pulak, masukkan cili api dan bawang kecil ke dalam mangkuk. Masukkan kicap dan kacau rata....Dah boleh dicicah dengan Ikan Kembong Bakar Bodo tu tadi.....Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment