I memang suka buat Chiffon Cake....Pandan Chiffon Cake ni antara favourite I jugak la....bila baked this chiffon cake....bau harum pandan dan lemak aroma santan chiffon cake membuatkan I tak sabar2 nak makan chiffon cake ni bila sudah masak....Mr E tak suka Pandan Chiffon Cake, dia paling suka Orange Chiffon Cake....
I kongsikan resepi Pandan Chiffon Cake I ni dengan u all yea....:-))
Resepi Pandan Chiffon Cake
Bahan-bahannya:-)
Bahan A
1 1/2 cawan tepung
5 biji telur kuning
1/2 cawan gula halus
1 cawan santan pekat
15 helai daun pandan
1/4 cawan minyak sayur
Bahan B
1/2 cawan gula halus
5 biji telur putih
1/2 sudu kecil cream of tartar
Cara-cara penyediaanya:-
1. Santan dan daun pandan tadi diblender dan dapatkan jusnya.
2. Pukul semua bahan B sehingga kental.
3. Dalam bekas lain, pukul telur kuning, minyak sayur dan gula sehingga sebati.
4. Kemudian masukkan tepung dan jus santan pandan tadi ke dalam no 3.
5. Masukkan bahan B ke dalam bahan A yang telah sebati itu tadi dan kacau secara kaup balik.
6. Masukkan bancuhan itu ke dalam pan dan bakar selama 40minit atau sehingga masak...
7. Setelah masak sejukkan Pandan Chiffon Cake itu dan bolehlah dimakan.....sedap!!! Selamat mencuba...:-))
Dalam pada yang sama sempat lagi buat Apam Tepung Beras, gara2 tidak puas makan masa 1st time buat dulu......
Ni lah hasilnya.....Middle & Youngest E tak sabar2 minta I potongkan Pandan Chiffon Cake ni sebab diaorang nak makan...
terima kasih share resepi..tak sabar nak cuba..
ReplyDeleteSak....welcome:-))
ReplyDeleteyg ni pon dlm list cubaaan aku gak nih....doakan yerrrr.....hopefully x bantat lagikk...
ReplyDelete