Wednesday, January 12, 2011

Lepat Pisang Emas dibawa belayar....


I ni sangat suka makan kuih- muih tradisional ni.....kat rumah I ni, cuma my Middle E je yang boleh jadi kawan I untuk makan kuih-muih tradisional ni....yang lain2 tak suka...:-((

Takpa lah....at least ada kawan nak layan jugak 'kan....tq Middle E....so, last weekend I buat lah si Lepat Pisang Emas ni sebab ada pisang emas di dalam freeze yang sudah agak lebam...tak baik membazirkan....so, apalagi....selain cekodok pisang (paling mudah nak dibuat 'kan)..tetiba lak teringin nak makan lepat pisang....haaaa apalagi, tekak nak makan...bikin sendiri lahhhh...

Here's the recipe....
Resepi Lepat Pisang Emas....

Bahan-bahannya:-)
6 biji pisang emas (dilenyek-lenyek sehingga hancur)
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar gula
1 sudu kecil soda bikarbonat
Daun pisang yang telah disiap dilayur dan disapukan dengan sedikit minyak
Kelapa parut putih (digaulkan dengan sedikit garam untuk inti)

Cara-cara penyediaannya:-)
Masukkan gula dan soda bikarbonat ke dalam pisang yang telah dilenyek-lenyekkan tadi dan kacau rata. Masukkan pula tepung gandum ke dalam bancuhan tadi dan kacau sehingga sebati. Letakkan bancuhan pisang itu tadi di atas daun pisang dan letakkan inti kelapa putih parut di tengah-tengah bancuhan tersebut. Lipat daun pisang tersebut seperti gambar yang kedua di atas dan diletakkan ke dalam pengukus. Setelah selesai semuanya, tenggekkan pengukus tersebut di atas dapur dan kukus lepat pisang emas itu lebih kurang 15 minit. Siap dimasak dan bolehlah dimakan....Selamat Mencuba!


No comments:

Post a Comment