Recepi Mackerel Puff
BAHAN INTI :-)
2 tin kecil mackerel "cap ayam" - diasingkan sosnya
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 biji bawang besar, didadu2kan
1 camca teh cili boh
1/2 camca besar sos cili
1 camca besar kicap cair
2 tin kecil mackerel "cap ayam" - diasingkan sosnya
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 biji bawang besar, didadu2kan
1 camca teh cili boh
1/2 camca besar sos cili
1 camca besar kicap cair
BAHAN LAIN :-)
1 pack kulit puff pastry
1 biji telur kuning
1 pack kulit puff pastry
1 biji telur kuning
CARA-CARA PENYEDIAANNYA :-)
- Ikan MACKEREL tadi dihancurkan. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar, bawang putih dan cili boh hingga garing. Masukkan sos cili, kicap cair dan mackerel tadi. Kacau rata dengan meggunakan api sederhana. Masak sekejap, angkat dan biarkan sejuk sebelum digunakan.
- Keluarkan puff pastry dari freezer dan biar sekejap dalam 10 - 15 minir. Ambil 1 keping puff pastry dan masukkan inti mackerel itu tadi dan lipatnya sampai menutupi inti mackerel inti tadi. Buat kaedah sama untuk baki pastry.
- Susun dalam baking pan yang telah disapu dengan sedikit mentega. Sapu kuning telur dan bakar pada suhu 190C selama 20 - 25 minit atau hingga kuning keemasan. Sejukkannya sebelum dihidangkan...Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment