Sunday, January 2, 2011

Ikan Parang Masak Singgang

Masak singgang ni I belajar daripada my mama. Sangat sempoi dan antara favourite I sebab ianya mudah dan simple untuk memasaknya....tak percaya?..mari kita lihat bahan2 dan cara2 penyediaannya....:-))

Resepi Ikan Parang Masak Singgang
Bahan-bahannya :-)
4 ketul Ikan Parang (nak guna ikan jenis lain pun boleh juga..tapi I suka sangat dengan Ikan Parang walaupun ikan ni banyak tulang)-digaulkan dengan sedikit kunyit ya
3 ulas bawang merah (diracik halus-halus)
2 ulas bawang putih (diracik halus-halus)
1 inci halia (diracik halus-halus)
1 batang serai (diketuk)
2 biji cili hijau
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa

Cara penyediaannya:-)
Tumis semua bawang merah, bawang putih, halia dan serai sehingga naik bau. Kemudian, masukkan air secukupnya (ikut banyak mana dan bergantung kepada tukang masak ya...) dan garam. Lepas tu, baru masukkan Ikan Parang dan cili hijau yang dibelah dua. Biarkan ikan tersebut masak lebih kurang 10 minit atau sehingga airnya mengelegak. Siap dimasak, dihidang dan dimakan bersama nasi panas....Mudah bukan! Selamat mencuba..:-))

No comments:

Post a Comment