Resepi Ikan Tenggiri Masak Lemak Lengkuas
Bahan-bahannya :-)
4 keping Ikan Tenggiri
1 cawan santan pekat
1 cawan air
1 sudu kecil serbuk kari ikan
3 ulas bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci lengkuas (dikisar)
7 tangkai cili kering (dikisar)
2 ulas cili hijau
1 batang carrot (dipotong panjang2 & sedikit nipis)
garam & gula secukup rasa
Cara-cara penyediaannya:-)
Bahan-bahan yang dikisar itu tadi di masukkan ke dalam periuk dan masak seketika. Kemudian masukkan serbuk kari dan kacau rata. Masukkan santan pekat dan air juga. Kemudian cili hijau dan carrot dan diikuti dengan ikan tenggiri itu tadi. Garam dimasukkan untuk penyedap rasa. Masak ikan tersebut selama 10 minit atau kuahnya menggelegak. Siap untuk dihidangkan....Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment